top of page

Työnhakijan vinkit

1. Tutustu yrityksiin etukäteen

Valmistautuminen on onnistuneen työnhaun perusta – tapahtui se sitten perinteisesti tai rekrytointi tapahtumassa. Käy läpi RekryON tapahtumaan osallistuvat yritykset ja valitse niiden joukosta muutama kiinnostavin, joihin tutustut etukäteen tarkemmin.

Kuvittele, että nämä yritykset ovat kutsuneet sinut työhaastatteluun ja valmistaudu sen mukaisesti – tutustu yrityksen toimialaan, tuotteisiin ja palveluihin sekä mahdollisiin avoimiin työpaikkoihin. Peilaa näitä omiin kiinnostuksen kohteisiisi ja vahvuuksiisi sekä mieti, mitä annettavaa sinulla voisi olla yritykselle sen potentiaalisena työntekijänä.

Valmistautuminen madaltaa kynnystä lähestyä yrityksiä tapahtumapäivänä sekä tekee mielenkiinnon osoittamisesta ja hyvän ensivaikutelman luomisesta helpompaa.

2. Hio CV ja LinkedIN kuntoon

Tapahtumassa käydyt keskustelut ovat tyypillisesti melko lyhyitä, etkä välttämättä ehdi käydä niiden aikana läpi koko työhistoriasi ja motivaatiosi kirjoa. Kannattaakin varautua jättämään ansioluettelo yrityksen edustajille – näin sinusta jää konkreettinen jälki ja rekrytoijat voivat perehtyä profiiliisi tarkemmin kiireisen messupäivän jälkeen.

CV:n sijaan tai sen lisäksi voit hyödyntää myös LinkedIn-profiiliasi ja kysyä keskustelun päätteeksi, voisitko lähettää keskustelukumppanillesi verkostoitumispyynnön. Hio siis ansioluettelosi ja LinkedInisi kuntoon ennen tapahtumapäivää, tulosta CV:stä riittävän monta kopiota ja pakkaa ne siististi mukaasi.

3. Valmistaudu kohtaamisiin

Kun olet päättänyt, minkä yritysten ständeille suuntaat RekryON tapahtumassa ensi töiksesi, on hyvä valmistautua itse kohtaamiseen ja pohtia sopivia keskustelunavauksia.

Pidä nopeatempoisessa tapahtumaympäristössä käytävät keskustelut omalta osaltasi selkeinä ja tiiviinä valmistelemalla etukäteen lyhyen hissipuheen. Hissopuhe kiteyttää muutamaan lauseeseen profiilisi, kiinnostuksen kohteesi ja vahvuutesi sekä sen, miksi olet kiinnostunut yrityksen tarjoamista uramahdollisuuksista. Varo kuitenkin opettelemasta puhettasi sanasta sanaan ulkoa, jottei keskusteluista tule liian jäykkiä.

Saat enemmän irti messukohtaamisista ja jäät paremmin rekrytoijien mieleen, kun muistat myös esittää kysymyksiä pelkän itsestäsi puhumisen sijaan. Mieti, mitä aidosti haluat tietää yrityksestä, sen toimintakulttuurista, uramahdollisuuksista ja työntekijöiden uratarinoista.

4. Lähesty työnantajia aktiivisesti

Kun CV:si on hiottu huippuunsa, keskustelunavaukset mietitty ja päälläsi on siistit mutta mukavat vaatteet, voi messupäivä alkaa. Tapahtumassa on usein hälyä ja tungosta, joten selkeys ja riittävän kuuluva puheääni ovat tarpeen. Paikalla on myös lukuisia muita työnhakijoita, joiden joukosta erottautuminen voi olla haastavaa. 

Pidä mielessä valmistelemasi hissipuhe ja kysymykset, mutta älä takerru niihin liikaa. Tärkeintä on, että saat vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin sekä käsityksen siitä, sopisitko aidosti töihin sinua kiinnostaviin yrityksiin.

Kysy viimeistään keskustelun lopuksi kohteliaasti, voisitko jättää edustajalle CV:si. Kaikki työnantajat eivät halua ottaa tapahtumassa vastaan paperisia CV:itä vaan ohjaavat ne mieluummin sähköiseen järjestelmäänsä – seuraa siis saamaasi ohjeistusta. 

Pyydä myös keskustelukumppaniltasi tämän käyntikortti tai vaihtakaa LinkedIn-profiileita. Jäät sitä paremmin työnantajan mieleen, mitä nopeammin messujen päätyttyä tämän kontaktoit. Hyödynnä siis muistijälki ja lähetä kiitosviesti sähköpostitse tai LinkedInissä mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen.

Jos yrityksellä on sinua kiinnostava avoin työpaikka, lähetä hakemuksesi muutaman päivän sisällä tapahtumasta. Jos avoimia työpaikkoja ei tällä hetkellä ole, voit jättää avoimen hakemuksen ja viitata siinä RekryON tapahtumassa käymiinne keskusteluihin.

rekry grafiikkaa.png

Lähde: Duunitori
https://duunitori.fi/tyoelama/rekrytointimessut-nain-valmistaudut

rekry grafiikka suurennuslasi.png

TUTUSTU MYÖS

Suoma - suuntaa työnhakuun

Suoma - suuntaa työnhakuun on valtakunnallisen TE-asiakaspalvelukeskuksen ylläpitämä sivusto. TE-asiakaspalvelukeskuksen työnhaun asiantuntijat ovat koonneet tälle sivustolle vinkkejä työnhaun eri vaiheisiin.

bottom of page